December is net begonnen, dus de Netflixmaand is van start gegaan. Houd jij van bingewatchen? Houd jij van politiek, machtspelletjes, corruptie, wraak en manipulatie in een serie? Dan zijn deze politieke series op Netflix zeker iets voor jou. Pak jouw popcorn en warme chocolademelk erbij, want hier vind je een selectie uit de beste politieke series die je móet zien!

D

The Americans

The Americans wordt als één van de beste politieke dramaseries van deze tijd beschouwd. De serie speelt zich af in Amerika in de jaren tachtig met de Koude Oorlog op de achtergrond. In deze serie worden de twee hoofdpersonages, Philip en Elizabeth Jennings, gespeeld door Matthew Rhys en Kerri Russell.

Het stel woont buiten Washington DC en de buitenwereld denkt dat ze in een reisbureau werken, maar in werkelijkheid zijn Philip en Elizabeth Russische spionnen die zich diep hebben geïntegreerd in de Amerikaanse buurt en gemeenschap. We zien niet alleen de gedurfde missies die ze uitvoeren om het moederland (Rusland) te redden, maar ook de strijd om het imperialisme te vernietigen tijdens de Koude Oorlog. Ook hun strijd met hun relatie, hun familie en hun geloof komen duidelijk naar voren.

De spionnenclichés worden in deze serie in een geheel nieuw daglicht gesteld. Philip en Elizabeth kunnen het ouderschap en het spionnenleven zonder moeite combineren, de kinderen hebben geen idee van wat het echtpaar uitspookt, er leeft een FBI-agent tegenover hun woning en niemand heeft door dat ze in werkelijkheid Russische spionnen zijn. Verder komen er ook historische gebeurtenissen aan bod. Het tijdsbeeld wordt goed in de serie geschetst. Verder is de serie authentiek, aangezien het is geïnspireerd op een voormalig CIA-agent.

Kijk als…je houdt van drama, spionage, geweld, spanning en geschiedenis.

Homeland

In deze serie speelt een vrouw de hoofdrol; Claire Danes vervult de rol als Carrie Mathison. Carrie is een CIA-agent en ze is ervan overtuigd dat een Amerikaanse spion, die voor acht jaar een krijgsgevangene is geweest, is overgestapt naar Al Qaida en een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Samen met haar mentor Saul Berenson (Mandy Patinkin) probeert ze de waarheid te onthullen.

Homeland zet op uitstekende wijze de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten neer en geeft een nauwkeurig beeld van de politiek die daar omheen speelt. Claire Danes zet een goede rol neer als een bipolaire en onvoorspelbare hoofdpersonage die alles riskeert om haar natie te redden.

Kijk als…je houdt van spanning, geweld, politiek, thrillers en maatschappelijke gebeurtenissen.

The Bodyguard

Eén van de nieuwere politieke series op Netflix die iets weg lijkt te hebben van Homeland. David Budd (Richard Madden) lijdt aan PTSD en is een Britse oorlogsveteraan die actief was in Irak en Afghanistan en nu een antiterrorisme expert is. Budd wordt in een hogere functie gezet wanneer hij betrokken raakt bij een terreurincident. Vanaf nu is Budd de lijfwacht van de Minister van Binnenlandse Zaken, Julia Monague (Keeley Hawes), en hij komt erachter dat ze een zeer invloedrijke politicus is die hij moet beschermen tegen de buitenwereld.  

Als kijker krijg je een beeld van de Britse politiek. Belangrijke beslissingen die genomen moeten worden, collega’s met wie samengewerkt moet worden en gevechten over de macht; in deze serie komt het naar voren. Het was in oktober de best bekeken BBC serie op Netflix.

Kijk als…je houdt van drama, actie, plot twists en onverwachte romances

Fauda

Fauda, wat in het Arabisch ‘chaos’ betekent, komt je wellicht niet zo bekend voor. Het is een Israëlische politieke thrillerserie met voornamelijk mannen in de hoofdrol. In de serie wordt een Israëlische undercoverteam, die onder de Arabieren leven, gevolgd die de zogenoemde ‘Panter’ (een Hamasterrorist) willen uitschakelen.

Fauda is een zeer realistische serie, aangezien deze speciale eenheden van het Israëlische leger ook daadwerkelijk bestaan en actief zijn. De strijd tussen de Israëlieten en de Palestijnen en het achterliggende verhaal over het conflict dat al eeuwenlang bezig is, wordt in Faudaverteld. Deze worden op actuele wijze in beeld gebracht. Goed nieuws: seizoen drie is in de maak en is in 2019 te zien.

Kijk als…je geïnteresseerd bent in actie, ondervragingen, verraad, aanslagen, marteling en spionage.

House of Cards

‘Welcome to Washington’. Natuurlijk kan deze niet ontbreken in het lijstje. House of Cards is misschien wel de beroemdste politieke serie van deze tijd. In deze serie word je als kijker meteen meegetrokken in de wereld van Amerikaanse politiek. Frank (Kevin Spacey) en Claire Underwood (Robin Wright) zijn een machtig koppel en staan symbool voor de donkere kant van politiek. Ze zijn ambitieus, egoïstisch en hard werkend en ze doen er alles aan om aan de macht te komen en het hoogste ambt in Amerika te vervullen.

Kevin Spacey vervulde de rol als Frank Underwood op een wijze dat je hem als kijker zeer sympathiek kon vinden, ondanks dat hij een kille en nare rol vervulde. Echter is Spacey uit de serie geschreven nadat hij beschuldigd werd van seksuele intimidatie.

Het zesde en laatste seizoen is die van Claire Underwood. Claire is de eerst vrouwelijke president en er wordt ook een aantal keren verwezen naar #MeToo waardoor de actualiteit naar voren komt, maar op sommige punten komt het laatste seizoen van de serie niet overeen met de werkelijkheid. Dit is bij de andere series zoals FaudaHomeland en The Americans niet het geval.

Ongeacht het feit dat deze serie overdreven en dramatisch is, creëert de show een nieuw belang voor (Amerikaanse) politiek. Bovendien is het acteer- en camerawerk ontzettend goed en uniek en zijn de dialogen ijzersterk.

Kijk als…je houdt van politiek, machtige koppels, drama, wraak, manipulatie en sterke dialogen.


Bronnen

https://www.ad.nl/buitenland/enlsquo-the-americans-zit-niet-ver-naast-hoe-cia-echt-werkt~a7b4fda2/

https://www.trouw.nl/home/-the-americans-een-heerlijk-ouderwets-spionagedrama~abe2e523/

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2016/mar/16/the-americans-fourth-season-tv-best-drama

https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2017/04/homeland-season-six-finale-review/522480/

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/felrealistische-serie-waarin-het-perspectief-steeds-kantelt~b292fed2/

https://nos.nl/artikel/2257551-house-of-cards-zonder-kevin-spacey-is-heel-raar.html

https://www.theodysseyonline.com/5-reasons-to-watch-house-of-cards

Foto: Pixabay, Pexels.com