DEBAT

Over ons

Het politicologisch tijdschrift DEBAT wordt vier maal per jaar uitgegeven door de SPIL, de Studievereniging voor Politicologen In Leiden. Voordat de SPIL werd opgericht in 1988 was DEBAT een onafhankelijke vereniging, met blauw als haar kleur.

De gedrukte versie van DEBAT heeft een oplage van zo’n 1500 stuks, elke editie wordt bij alle SPIL-leden thuisbezorgd, alsook verspreid bij andere verenigingen en onder hoogleraren.

Ons verhaal

Toen in 1987 de eerste editie van DEBAT uitkwam werd er geschreven over Gorbatsjov’s Sovjet-Unie, West-Duitsland, het ijzeren gordijn en de campagne van Bush senior die ervoor zou zorgen dat hij verkozen zou worden tot de 41ste president van de Verenigde Staten. Gezegd kan worden dat het een hele reis is geweest.

Door de jaren heen is DEBAT flink veranderd, van dèbat, naar Debat, zijn we aangekomen bij DEBAT. Achter deze stijlveranderingen, liggen grotere transformaties verborgen. Recent, zijn met het opzetten van het bachelorprogramma International Relations and Organisations, Engelstalige artikelen geïntroduceerd – om zo internationale studenten net als Nederlandse studenten bij het tijdschrift te betrekken – inmiddels is meer dan de helft van de artikelen in het Engels.

In de herfst van 2017 werd de beslissing genomen om DEBAT uit te breiden naar de online wereld en werd het een subpagina van de SPIL’s www.spilplaats.nl. Het was een experiment, en de vraag was of het de investering waard zou zijn om DEBAT verder uit te breiden, en mogelijk in de toekomst zelfs een eigen website op te zetten. In 2019 leek het erop dat het moment was gearriveerd, op 29 maart werd de officiële website van het Politicologisch Tijdschrift DEBAT gelanceerd.

nl_NLDutch